Kategoriler
YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ YÖNTEMLERİNİN İŞLETME SİSTEMLERİ

YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ YÖNTEMLERİNİN İŞLETME SİSTEMLERİ

28.03.2021
GEMİNİ,MARİNER,SKİPPER,NODOLİNİ,SİME SPRİNKLER,JET40,JET60,ROKET,YÜZÜAK,METSAN

Taşınabilir Sistemler
Bu sistemde pompa ünitesi ana boru ve lateraller taşınabilmektedir.

Yarı Taşınabilir Sistemler
Pompa ünitesi ve anaboru hattı sabit, lateraller hareketlidir. Genelde anaboru hattı toprak altına gömülüdür.

Taşınmayan (Sabit) Sistemler
Bu sistemde pompa, anaboru ve lateraller sabittir.

Yağmurlama sistemleri az işçilik gerektirdiği için işçiliğin pahalı olduğu yerlerde geniş olarak kullanılır.İşlilik giderlerinin gittikçe artmaya başlaması sebebi ile sistemler artık yarı sabit yada tam sabit sistemlere doğru gitmektedir.

Son yıllarda yağmurlama sulama unsurlarından boru hatları ve yağmurlama başlıklarında önemli değişiklikler olmuştur. Kullanılan sistem  daha  ucuza  mal edilmeğe  başlanmış, kullanım kolaylığı sağlanmış böylece de daha yaygın uygulamaya başlanmıştır.

Yağmurlama sulama yönteminin uygulanmasında yağmurlama başlıkları en önemli parçalardandır. Geniş ıslatma çaplarına sahip olan yağmurlama başlıkları ( Büyük Tabancalar) uygulamada sıkça tercih edilirler. Bunlar orta ve yüksek işletme basınçlarında çok iyi sonuç vermektedirler. Düşük işletme basınçlarında uygulamalar hassas bitkiler de zararlı etkenler ortaya çıkarabilir.Orta boy yağmurlama başlıklarının meme çapları 8-12 mm ve ıslatma yarı çapları 15-25 m arasında değişmektedir. Bu tip başlıklar, tarla bitkileri sebzeler ve meyve bahçelerinin sulanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Büyük Boy yağmurlama başlıklarında, meme çapları 12-28 mm ve ıslatma yarı çapları 25 - 55 m arasında olabilmektedir. Bu tip başlıklar genellikle orta ve büyük işletmelerde tarla bitkilerinin sulanmasında kullanılırlar.

Başlık memesinin çıkışında istenen basınca işletme basıncı denir. Pompa çıkışına ve en uzak yağmurlama başlığının çalıştığı noktaya manometre koyarak sistem giriş ve çıkış basıncı arasındaki farkı görerek ,kaçak ve sürtünme kayıplarını kontrol etmeniz sağlanabilir . Ana boru hattının gömülü olduğu sistemlerde, lateral boru hatlarının başlangıcına vana yerleştirilir.Bunların yanında, sistemde T, dirsek, redüksiyon, kör tapa vb. bağlantı elemanları da kullanılır.Yağmurlama sistemlerin de , imkanlar el verdiği müddetçe geniş çapta boru seçilerek ,sürtünme kayıplarını minimuma indirgeyerek ,enerji tasarrufu yada aynı enerji ile daha çok başlık çalıştırılması sağlanabilmektedir.

 
BLOG ARA
BLOG KATEGORİLERİ
POPÜLER BLOGLAR